Lacuri Glaciare Muntii Fagaras



LACUL AVRIG

- este asezat intr-o caldare suspendata sub varfurile Ciortea in muntii Fagaras la o altitudinea de 2.010 m.
- lungimea sa este de 182 m, latimea maxima de 101 m, adancimea maxima de 4,5 m suprafata de 15.000 mp, iar volumul de 41.400 m.

LACUL CALTUN

- lac glaciar situat in masivul Fagaras la nord-est de vârful Negoiu la altitudinea de 2.135 m, în caldarea Caltun (Lespezi)
- are o suprafata de 7.751 mp, cu adâncime maxima de 11,8 m

LACUL DOAMNEI

- este situat la 1.865 m altitudine, are adancimea de 1,5 m si o suprafata de 3.000 mp.


LACUL BALEA

- cel mai mare si mai vizitat lac glaciar din muntii Fagaras, este considerat, pe buna dreptate, unul dintre cele mai frumoase lacuri alpine din masiv, in jurul sau se extinde rezervatia naturala complexa omonima, cu o suprafata de 1.204.000 mp, cu vegetatie variata constituita din tufarisuri de smirdar si merisor si numeroase alte plante, printre care: rogozuri, garofita cu flori rosii, floarea de colt.
- situat la 2.034 m altitudine are suprafata de 0,46 kmp, adancimea maxima de 11 m, lungimea de 360 m, latime 217 m si volumul 240 000 mc.
- se afla printre cele mai adanci lacuri ale Fagarasului fiind intrecut doar de Podragu Mare si Caltun.
- in mijlocul sau a fost construita, pe o insula legata altadata de tarm printr-un mic istm, cea mai cautata cabana din muntii Fagaras.
- accesul se face pe Transfagarasan dinspre Sibiu, din comuna Arpas fiind aproximativ cam 35 km pana la lac; iarna cand accesul pe Transfagarasan este limitat numai pana la Cascada Balea, la lac se poate ajunge cu telecabina.

CASCADA BALEA

- cea mai renumita cascada din muntii Fagaras este Balea sau Urlatoarea Balei, este usor accesibila din cele mai vechi timpuri si mai ales odata cu darea in folosinta a Transfagarasanului.
- impreuna cu Lacul Balea, aflat si mai sus, la peste 2000 m altitudine, si care gazduieste o veche cabana, formeaza unul dintre cele mai atractive areale turistice din Fagaras si din muntii nostri in ansamblu.
- frumusetea zonei inconjuratoare si farmecul ei a contribuit la amplasarea aici a unuia dintre cele mai frumoase complexe turistice din Carpati, cel care ii poarta numele.
- accesul se face la fel ca si la lacul Balea, pe Transfagarasan din Sibiu.


LACUL CAPRA

- la numai 45 de minute de cabana Balea Lac, se afla un lac glaciar de o frumusete extraordinara.
- cu o adancime de 8 metri, Lacul Capra aflat la o altitudine de 2.230 m, imbie turistul sa isi traga sufletul chiar si numai pentru o clipa pentru a-i admira albastrimea.
- traseul de creasta trece pe malul sau nordic, iar pe malul sudic, se afla un platou foarte potrivit pentru campare, care pe langa loc de popas, ofera si o priveliste greu de descris asupra varfurilor Buda, Raiosu si Museteica.

LACUL CAPRITA

- este situat la 2.228 m altitunine, are adancimea de 1,5 m si suprafata de 2.180 mp.

LACUL BUDA

- este situat la 2055 m altitudine, are adâncimea maxima de 2, 2 m si o suprafata de 0, 9 ha.

LACUL PODUL GIURGIULUI

- este situat la 2.270 m altitudine, are adancimea de 3 m si o suprafata de 2.200 mp.


LACUL PODRAGEL

- este situat la 2.030 m altitudine, are o adancime de 3,9 m si o suprafata de 7.110 mp.

LACUL PODRAGU

- Este situat la obarsia vaii Podragului, intr-un circ glaciar, la altitudinea de 2140 m. Lungimea o are de 255 m, iar latimea maxima de 192 m.
- Forma lacului este oarecum ovala, suprafata fiind de 31.129 mp, avand un volum de 170.898 mc.
- Adancimea maxima a apei este de 16,4 m.
- este situata la cca. 40 m de malul dinspre Fereastra Podragului.
- Alimentarea cu apa, in afara de cea nivo - pluviala, se face printr-un izvor situat in partea de sud a lacului si din numeroase alte izvoare de suprafata raspandite in jurul lui. Evacuarea o are printr-un singur emisar, situat in partea de nord - vest, cu un debit de cca. 150 l/s, ce alimeteaza Lacul Podragu Mic. Lacul este populat cu pastravi.
- Accesul la lac: din Arpasul de Jos (DN 1 km 267) prin Arpasul de Sus (7 km) la cabana Arpasul Mare, drum pietruit 13 km. De la cabana pe drumul forestier de pe Valea Arpasului, pana la paraul Banului, 3 km. De aici pe poteca marcata cu triunghi rosu pana la cabana Podragu, situata pe malul lacului.

LACUL PODRAGU MIC

- situat la 2.140 m altitudine, are o adancime de 2 m si o suprafata de 2.500 mp.

LACUL URLEA

- Lacul se afla într-un circ lateral, la nord de Bândea (vf. Triponului-2450 m), la o altitudine de 2192 m. La nord de lac se afla o roca mutonata acoperita cu material morenaic, iar la sud s-a dezvoltat o halda de grohotis care intra în lac. Malurile deoi nu sunt acoperite de pietre, sunt stâncoase.
- este situat la 2.192 m altitudine, are o suprafata de 19.768 mp, adancimea maxima este de 4,4 m, latimea de 128 m si lungimea 222 m.


Webcam Litoral
Webcam Partii Schi
Webcam Munte