Motto: Cabana de pe Lacul Balea e ancorata spre largul apelor si pare de departe stravechea Arca a lui Noe, poposita intre munti pe ultima oglinda de apa ramasa de la potop.
Localizare: Cabana Bâlea Lac se afla la 77 km de Sibiu, 68 km de orasul Fagaras si 85 km de orasul Curtea de Arges, si este punctul ideal pentru turistii care intentioneaza sa ajunga pe Varful Negoiu (2535) sau pe Vf. Moldoveanu (2544 m.) Cabana asigura comfort de trei stele, oferind turistilor servicii complete, buna-dispozitie si o ambianta de neuitat. Cabana Balea Lac este situata la o altitudine de 2034 m, pe peninsula ce inainteaza in lacul glaciar Balea, fiind inconjurata din trei parti de apa. La cabana se poate ajunge în timpul verii cu masina, pe Transfagarasan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana "Bâlea Cascada". În anul 2006 a fost construit în apropierea Cabanei Bâlea primul hotel de gheata din Europa de Est.
Camere: baie proprie, mobilier din lemn de rasinoase si paltin, televizor, camere cu vedere spre peisajul splendid inconjurator.
Facilitati: receptie, bucatarie, restaurant amenajat in stil rustic, bar, terasa, incalzire centrala, panza proiectare, ghid turistic, transport cu elicopterul, internet wireless, snowmobil, bucatarie 3 stele, organizare de mese festive, meniuri naturiste, room-service, salon restaurant 100 pers, salon vanatoresc 60 pers, salon pentru conferinte 140 pers, telecabina
Cabana noua: Începând cu sezonul 2010, la Bâlea Lac s-a sporit numãrul locurilor de cazare. Asta datoritã faptului cã a mai fost construitã încã o cabanã. Este vorba despre o clãdire lãsatã în paraginã de Petrom în vârful muntelui. Din cauza altitudinii foarte mari, lucrãrile s-au desfãsurat cu mare dificultate. Camerele sunt utilate modern, numai cã cei care doresc sã înnopteze acolo trebuie sã stie cã aceastã cabanã nu dispune de restaurant, astfel cã masa va fi servitã tot la Cabana Balea Lac.
Cabanierii de la Balea....
Toma Boierescu, Nea Gligor, Heinrich Breith( Nea Honno), Regine/Gunter Klingeis
Schematic, masivul Fagaras este constituit dintr-o coama principala cu directia est-vest, din care se desprind, spre nord, mai multe creste, inguste si relativ greu de parcurs, iar catre sud, picioare largi si inierbate. Cea mai veche atestare a unei ascensiuni in acest masiv a fost consemnata de catre doctorul G. Lindner in jurul anului 1700, in regiunea Balea - Valea Doamnei. Inainte de anul 1750 o noua mentiune precizeaza prezenta in zona a capitanului Jacob Zultner cu scopuri geografice si legate de trasarea granitei. Un rol important in promovarea turismului l-a avut in aceasta zona Societatea Carpatina a Transilvaniei - Siebenburgischer Karpaten Verein - infiintata la Sibiu in anul 1880. S.K.V. a construit mai multe drumuri de acces in munte si a efectuat un numar important de marcaje si a organizat numeroase ascensiuni de vara si iarna, multe dintre ele in premiera.
Prima Cabana la Lacul Balea a fost ridicata in anul 1904 de catre Societatea Carpatina Transilvaneana (S.K.V.) si inaugurata la 29 august 1905.
Era o constructie simpla din piatra prevazuta cu o singura camera.
In anul 1914, din cele cinci cabane existente in Muntii Fagaras, numai cea de la Balea si Negoiul au rezistat conflictelor primului razboi mondial.
In anul 1937 cabanei de piatra i-a fost adaugata inca o cladire de lemn.
In perioada anilor 1948 - 1949 s-au reluat lucrarile pentru refacerea cabanei, noua constructie fiind inaugurata in 27 noiembrie 1949.
In anul 1975 pentru facilitarea accesului la cabana si la traseele de creasta s-a amenajat linia de telecabina.
In anul 1995 un puternic incendiu a distrus cabana in totalitate. Dupa cinci ani, in 2000 incepe reconstructia actualei cabane.
© Copyright 2008- | Design by Roxy